Week van de begraafplaats: 30 mei - 7 juni

De 4.200 begraafplaatsen in Nederland maken deel uit van het collectieve geheugen van de Nederlanders. Het unieke van begraafplaatsen is dat nabestaanden een geliefde kunnen gedenken op een plek waar de overledene ´tastbaar´ aanwezig is. Daarbij geeft de omgeving van vaak bijzondere landschapsarchitectuur en flora een sfeer van sereniteit, waar bezoekers in alle rust kunnen gedenken en overdenken.

Het thema van de Week van de Begraafplaats 2015 is daarom: ´Ik vergeet je niet´.

De graven zelf ontsluiten als ´stenen archieven´ een veelheid aan historische informatie: graven van schrijvers, acteurs, politici, wetenschappers en iedere markante persoonlijkheid die nationaal of regionaal bekendheid geniet. Veel graven van verzetshelden, militairen of burgerslachtoffers herinneren ons aan de Tweede Wereldoorlog die 70 jaar geleden eindigde in Europa: een belangrijk deel van ons collectief geheugen. Raken graven in de vergetelheid of worden begraafplaatsen gesloten, dan wordt op termijn ons collectieve geheugen gewist.

Tijdens de Week van de Begraafplaats, van zaterdag 30 mei t/m zondag 7 juni, worden op veel begraafplaatsen in Nederland activiteiten georganiseerd, al of niet direct betrekking hebbend op dit thema.

Kijk voor mee informatie op Weekvandebegraafplaats.nl.