NIeuw crematorium in Nijmegen "Waalstede" in gebruik genomen

De eerste crematie in het nieuwe crematorium en uitvaartcentrum Waalstede in de wijk Dukenburg heeft plaatsgevonden op maandag 21 maart. Het jongste crematorium in de regio ligt aan de Staddijk 130 naast de snelweg A73 in een parkachtige omgeving. Het uitvaartcentrum aan de Burgemeester Daleslaan verhuisde al op 7 maart naar de nieuwe locatie. In Waalstede zullen zo’n drie á vier crematies per dag plaatsvinden.

Binnen oogt alles ruim, huiselijk en kleurrijk. Kunst aan de muren, veel licht en eigentijdse meubels. ‘Dit zijn allemaal bewuste keuzes’ stelt Opdenoordt. ‘We nemen hiermee het verdriet niet weg, maar uit ervaring weten we dat een goed afscheid in een aangename omgeving nabestaanden helpt om de draad van het leven weer op te pakken.’ Het crematorium beschikt naast de crematievoorziening over een ruime aula met 145 zitplaatsen (eenvoudig met 25 stoelen uit te breiden) en 250 staanplaatsen. Een zwarte vleugel is aanwezig, evenals moderne audiovisuele middelen. Voor intiemere afscheidsbijeenkomsten is er een huiskamer. Het uitvaartcentrum beschikt over vier familiekamers voor opbaringen en afscheid. Eén daarvan is een 24-uurskamer die nabestaanden de mogelijkheid biedt om dag en nacht bij de overledene te zijn. Er zijn twee verzorgingskamers waar nabestaanden kunnen helpen bij de verzorging van hun overleden dierbare. Verder is er een ruime ontvangstruimte, een ruimte voor extra bezoekers bij grote drukte, een gezinskamer voor de naaste familie, twee koffiekamers voor condoleances en een uitvaartlounge. 

Iedere uitvaart is persoonlijk en daarom is het horeca-aanbod uitgebreid. Naast het vertrouwde kopje koffie met cake is er veel meer mogelijk. Zo kan er ook worden gekozen voor een uitgebreide lunch, tapas of een goed glas wijn. Nabestaanden kunnen hiermee het afscheid geheel naar eigens wens invullen. Nieuw is draadloze afstandsbediening in de crematieruimte waarmee nabestaanden zelf de crematie in gang kunnen zetten.

Het moderne gebouw is groot zonder nadrukkelijk aanwezig te zijn. Opdenoordt: ‘Het gebouw gaat door zijn speelse belijning en natuurlijk materiaalgebruik op in de groene omgeving. Het oude eikenlaantje vloeit over in het aangelegde park met een royale vijverpartij. Voor de aanwezige dassen zijn voorzieningen getroffen zodat zij als vanouds op het terrein voedsel kunnen blijven zoeken.’ Op het terrein bevinden zich ook een urnenmuur, urnengraven, strooivelden en voldoende parkeerplaatsen.

De ingang van Waalstede ligt aan het gedeelte van de Staddijk richting de recreatieplas aan de andere kant van de snelweg. De gemeente heeft extra veiligheidsvoorzieningen getroffen. Naast het rijgedeelte voor auto’s is een voetpad en een fietspad aangelegd. Op zaterdag 16 april organiseert crematorium en uitvaartcentrum Waalstede een open dag.

Bron: uitvaart.nl