Aanleg Natuurbegraafplaats Maashorst maandag van start

SCHAIJK - Natuurbegraven Nederland start maandag 14 september met de aanleg van Natuurbegraafplaats Maashorst in Schaijk. In totaal wordt 23 hectare van het 4.000 hectare omvattende natuurgebied omgevormd tot natuurbegraafplaats. "We zetten elf hectare landbouwgrond om naar natuur en vormen een productiebos van twaalf hectare met voornamelijk naaldbomen om tot een open bos met meer natuurlijke afwisseling. Dit zal de biodiversiteit van het gebied enorm ten goede komen", geeft initiatiefnemer Roy van Boekel aan.

De komende tijd worden in totaal vier open plekken gecreëerd in het bos. Van Boekel: "Op die manier zorgen we voor meer zonlicht, ruimte en schuilplekken, waardoor het bos aantrekkelijker wordt voor nog meer dieren en planten. We leggen bosranden aan, kappen bomen en duwen bomen om. Hierdoor maken we een mooie plek voor zowel mens als natuur."

Zorgvuldig
Ter voorbereiding op de werkzaamheden worden sommige plekken in het bos gemarkeerd met rood-witte linten. Ook staan er bij een aantal bomen genummerde paaltjes. "We hebben de werkzaamheden bewust na het broedseizoen gepland, zodat het bosleven nauwelijks wordt verstoord. Alle maatregelen die wij nemen zijn vooraf zorgvuldig en uitvoerig beschreven in ons ecologisch werkprotocol. Dit om zoveel mogelijk natuurwaarde toe te voegen, maar zeker ook om de rust zoveel mogelijk te bewaken. Zo blijven we uit de buurt van nesten en bomen die door dieren worden gebruikt."

Verantwoordelijkheid voor natuur
Verantwoordelijkheid voor de natuur staat sowieso hoog in het vaandel op de nieuwe natuurbegraafplaats, benadrukt Roy van Boekel. "Het uitgangspunt bij de inrichting van onze natuurbegraafplaatsen is het terugbrengen dan wel behouden van de landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden. Wij willen echt bijdragen aan behoud, beheer en ontwikkeling van natuur. Hiertoe werken we onder meer samen met Natuurmonumenten, landgoedeigenaren, gemeenten en plaatselijke natuurorganisaties. Op onze natuurbegraafplaats Heidepol in Arnhem is het aantal verschillende soorten flora en fauna binnen twee jaar met 236 procent toegenomen. Daar zijn we hartstikke trots op."

Voorjaar 2016
Naar verwachting kan Natuurbegraafplaats Maashorst in Schaijk in het voorjaar van 2016 in gebruik worden genomen. 

Natuurbegraven
Een laatste rustplaats midden in de vrije natuur. Het is een wens die steeds meer mensen koesteren. Roy van Boekel: "Natuur is krachtig en geeft nabestaanden steun, troost en kracht. Dat maak ik dagelijks mee en het geeft mij energie om natuurbegraven op meer locaties in Nederland mogelijk te maken. Op Natuurbegraafplaats Maashorst kun je zelf een mooie plek uitkiezen. Bijvoorbeeld onder een statige oude boom, aan de bosrand of juist in een open veld."

 

Meer informatie
Wilt u meer informatie over begraven in de natuur of uitvaarten in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer 0486414519 of e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als u daar behoefte aan heeft kunnen we ook bij u langs komen voor een geheel vrijblijvend gesprek.

 Maashorst

Bron: Arenalokaal.nl