Het coronavirus en uitvaarten: dit zijn de maatregelen en alternatieven

De afgelopen week zijn er vergaande maatregelen getroffen door de overheid om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Deze hebben grote gevolgen voor uitvaartdiensten en afscheidsbezoeken. Wij zijn verplicht om aan deze regels gehoor te geven en hebben ze voor u op een rijtje gezet. Inclusief aanvullende alternatieven. Onze dienstverlening blijft ongewijzigd. Samen met u organiseren we een persoonlijk en waardevol afscheid.

 

Welke maatregelen voor een uitvaart zijn er nu afgekondigd?

  • Uitvaartplechtigheden en afscheidsbezoeken mogen slechts uit maximaal 30 personen bestaan (mits de locatie groot genoeg is om voldoende afstand van elkaar te houden).
  • Er is geen horeca beschikbaar op locatie.
  • Een koffietafel / nazit kan helaas niet plaatsvinden. Wij verzoeken alle aanwezigen om na de plechtigheid te vertrekken.
  • Persoonlijk contact vinden wij belangrijk en is naar onze mening noodzakelijk bij het verzorgen van een uitvaart. Hierbij houden we de algemene richtlijnen van RIVM aan. Wel beperken wij het fysieke contact waar mogelijk en zullen zoveel mogelijk telefonisch contact onderhouden.
  • Handen schudden is nu niet mogelijk. Als alternatief kunt u uw hand op uw hart leggen of het namast√© gebaar maken. 

 

Welke alternatieven zijn mogelijk?

  • Het organiseren van een herdenkingsdienst op een later moment. Zodra de maatregelen niet meer van kracht zijn kan er alsnog een herdenking plaatsvinden voor een overleden dierbare.
  • De uitvaartdienst kan worden gefilmd en opgenomen zodat het mogelijk is om de beelden op ieder gewenst moment terug te kijken of te tonen aan personen die niet aanwezig waren. Deze film kan dan ook online gedeeld worden.
  • Een uitvaartfotograaf kan de dienst voor u vastleggen en een fotoboek maken van de uitvaart.
  • Het is mogelijk om uitvaartdiensten live te streamen. Op deze manier kan iedereen toch op hetzelfde moment afscheid nemen van een dierbare.

 

De afgekondigde maatregelen gelden in ieder geval tot 6 april 2020. Wij realiseren ons dat deze enorme impact hebben. Gezien de bijzondere omstandigheden hopen wij op uw begrip. Neem gerust contact met ons op als u aanvullende vragen heeft.

 

Met vriendelijke groet,

 

Gijs en Bart van Tilburg
Uitvaartzorg Van Tilburg